Być jak Ingebrigtsen

INGEBRIGTSEN-150x150Od kilku lat na światowych bieżniach lekkoatletycznych bryluje Norweg Jacob Ingebrigtsen – specjalista od biegów średnich i długich. Lekkość, z jaką wygrywa kolejne zawody jest… porażająca. Skąd się bierze ta jego dominacja? Z pewnością składa się na nią wiele czynników, ale nie wątpię, że jednym z nich jest ChiRunning.

Tę technikę biegową, którą Danny i Katherine Dreyer opisali w swojej książce „ChiRunning: A Revolutionary Approach to Effortless, Injury-Free Running” zacząłem stosować dziesięć lat temu i od razu mój średni czas przebiegnięcia ośmiu kilometrów skrócił się o dwie minuty!

Na czym polega ta technika?

Można ją określić dwoma słowami: POCHYL SIĘ!

W ChiRunning pochylasz swój wyprostowany tułów do przodu i tak przebierasz nogami, żeby nie upaść na twarz. Szybkość biegu kontrolujesz za pomocą pochylenia, a nie większego lub mniejszego wysiłku nóg. I, co ważne, nie zmieniasz kadencji biegu, czyli liczby kroków na minutę, tylko długość każdego kroku. Nie musisz zresztą o tym pamiętać, bo po pochyleniu tułowia wszystko, jak za dotknięciem magicznej różdżki, zaczyna się dziać automatycznie.

Popatrz, jak robi to Jacob Ingebrigtsen:

INGEBRIGTSEN-1920x1080

Jego tułów jest pochylony do przodu pod kątem 10° od pionu, co sprawia, że Jacob z łatwością odrywa się od goniących go zawodników, których pochylenie jest o połowę mniejsze. Biegnie znacznie lżej, ponieważ w sprytny sposób wykorzystuje siłę grawitacji. Ty też tak możesz, tylko… musisz się pochylić. Powodzenia!

Skoro już mowa o bieganiu, czas na mój raport podsumowujący pierwszy kwartał 2023 roku. Zima była łaskawa, nie przytrafiła mi się żadna kontuzja, więc bez wymówek, perfekcyjnie wykonałem plan przebiegania ośmiu kilometrów co drugi dzień.

BIEG2023M3-1920x1080

A konkretnie tak wyglądał mój kalendarz biegowy:

BIEG2023Q1-1920x1080

To się nazywa konsekwencja, z której słynę i której każdemu życzę!

Wchodzisz w to?

WSTAP-DO-DCK-2000x200

ZOSTAN-PATRONEM-BBS-2000x200

4 myśli w temacie “Być jak Ingebrigtsen

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.