Czerwone jabłka

– Czerwone jabłka są zdrowe – stwierdził ktoś niedawno w mojej obecności.

– Żółte i zielone też – odpowiedziałem.

– Nie rozmawiamy teraz o żółtych i zielonych. Rozmawiamy o czerwonych, bo takie jest moje założenie wstępne. Moje doświadczenia dotyczą tylko jabłek czerwonych. Na innych się nie znam, a nie jest w moim zwyczaju wypowiadać się na obce mi tematy – wyjaśnił stanowczo mój rozmówca.

– Czytałem, że wszystkie dojrzałe jabłka są zdrowe, niezależnie od koloru – odparłem.

– Opierasz swoją wiedzę na informacjach sponsorowanych przez właścicieli straganów z jabłkami w różnych kolorach. A poza tym proszę, żebyś słuchał ze zrozumieniem tego, co mówię: rozmawiamy o czerwonych jabłkach, a nie o żółtych czy zielonych – nie dał się zbić z pantałyku.

– Ale ja uważam, że ograniczenie naszej dyskusji tylko do jabłek o jednym kolorze jest nielogiczne.

– Kolego, albo słuchasz ze zrozumieniem, co mam ci do powiedzenia o czerwonych jabłkach, albo skończmy tę rozmowę – usłyszałem w odpowiedzi.

– No to skończmy. Do widzenia – rzekłem z przyjaznym uśmiechem oddalając się w przeciwnym kierunku.

Czasami nie pozostaje nic innego, jak oddalić się w przeciwnym kierunku.

Ale pamiętaj:

„Sądzę, że powinieneś mówić „do widzenia” z taką samą uwagą, dbałością i uczciwością, z jaką mówisz „dzień dobry”. Nigdy nie wiadomo, kiedy przyjdzie ci wrócić.” – Seth Godin

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s